Logo of Manchester City

Fodboldrejser til Manchester City

Ta' med på en fodboldrejse til Manchester City i byen Manchester & omegn. Stadionet Etihad Stadium har plads til intet minde end 55.000 tilskuere. Byen Manchester & omegn har med cirka 550.000 indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Etihad Stadium

Fodboldrejser til Manchester – Manchester City FC

Der er stjernestøv i luften når nogle af fodboldens største stjerner løber på banen på ”The City of Manchester stadium” i industribyen Manchester i Englands nordvestlige del. Fodboldklubben spiller sine hjemmekampe på det moderne City of Manchester Stadium (Etihad Stadium) der har plads til 55.000 tilskuere. Kombinér din foldboldrejse med nogle dage i det Nordengelske der, foruden storbyerne Manchester og Liverpool, også byder på smukke nationalparker, heftigt aftenliv og aktiviteter for alle aldre.

Den ”lille” Manchesterklub der ville være den største

I dag byder Manchester City F.C. På store fodboldoplevelser hver gang portene til Etihad Stadium åbnes. Klubben har mere succes end ærkerivalen Manchester United der er beliggende i den modsatte ende af byen, men sådan har det ikke været altid. Manchester City har altid været den lille, men med nogle af verdens bedst fodboldspillere på holdkortet og anført af manager Pep Guardiola er der garanti for fodboldoplevelser med højt tempo, mål og god stemning på lægterne. Historien om den lyseblå Manchester klub begynder helt tilbage i 1880, kun to år efter at den anden Manchester klub fra området Old Trafford blev grundlagt.

Selvom Manchester City blev grundlagt i 1880 var det først 15 år senere at klubben fik sit nuværende navn, Manchester City og begyndte at spille i de lyseblå farver som nu er blevet synonym med klubben. Efter at have vundet, det der i dag er, The Championship i 1899 rykkede klubben op i landets bedste fodboldrække og få år senere kunne de løfte FA Cup trofæet i triumf efter en 1-0 sejr over Bolton Wanderers, en anden af de lokale klubber. I samme sæson var Manchester tæt på også at vinde Premier League, men det blev ved lige ved næsten da det blev til en 2. plads. Herefter begyndte det at gå ned af bakke der først måtte se sig straffet hårdt for økonomiske problemer, en anfører der skiftede til lokalrivalerne fra United og til sidst en brand der ødelagde klubbens stadion på Hyde Road.

Genopbygning og tilskuerrekord

Efter branden på Hyde Road blev det besluttet at bygge et helt nyt stadion som også blev navngivet efter beliggenheden. Maine Road blev det nye stadions navn og det blev hjemmebane for klubben helt frem til 2003 hvor The City of Manchester Stadium, eller Etihad Stadium som det hedder nu, stod færdigt. Men med pengene brugt på det nye stadion tog det mange år før klubben før klubben for alvor var klar til at kæmpe med om de sjove trofæer. I 1934 nåede klubben finalen i FA Cuppen for 2. gang på to år, men mens finalen året før var blevet tabt, vandt City denne gang til stor glæde for dens mange supportere. Faktisk var interessen så stor at FA Cup kampen mellem City og Portsmouth tidligere på sæsonen havde været overværet af næsten 85.000 tilskuere, hvilket ikke bare var stadionrekord for Engelsk klubfodbold dengang, men en rekord der fik lov at stå helt frem til 2016.

Et par år senere nåede Manchester City en af de største milepæle da de vandt deres første engelske mesterskab. Glæden var dog kort for allerede året efter måtte klubben dog bide i det sure æble og acceptere en nedrykning, på trods af at have været det mest scorende hold sæsonen i gennem. Herfra rykker vi yderligere frem i historien til endnu en FA Cup finale, denne gang i 1956 hvor Manchester City slog Birmingham med 3-1. Sejren var ikke den eneste grund til at kampen gik over i historien, for City’s målmand brækkede ryggen under kampen uden at vide det og spillede dermed kampen færdig på trods af en potentielt livstruende skade. Målmand Bert Trautmann fik dog ikke varige mén af skaden og kunne efter en pause kunne han fortsatte City karrieren der fortsatte frem til 1964.

Storhed og fald

På vej mod slutningen af 1960’erne fandt City for alvor storformen og en 10-årig periode fra midten af 60’erne og frem til midten af 70’erne. I løbet af perioden blev det blandt til et mesterskab, en FA Cup, to ligacup triumfer og to pokaler i Community Shield kampene. I 1970 alene vandt Manchester City både ligacuppen og UEFA Cup Winners Cup som stadig er City’s eneste europæiske triumf i historien. Finalekampen blev spillet i Østrigs hovedstad Wien og modstanderen var polske Górnik Zabrze. Kampen endte 2-1 til de lyseblå fra Manchester der dermed for første og hidtil eneste gang kunne fejre en triumf i Europa. En anden præstation i denne periode som er ligeså central i historien er sæsonafslutningen i 1974 hvor United tager imod City på Old Trafford. Manchester United skal vinde kampen for at undgå nedrykning, men det lykkedes City at vinde 1-0 og dermed sende de evige rivaler ned i Championship. Det øjeblik er stadig blandt de største i klubbens historie her næsten 50 år senere.

Men som det mange gange sker, så fulgte der en lang periode med nedture og svingende resultater efter 60’ernes og 70’ernes mange opture. City havde masser af penge efter over 10 år med stor succes og det blev brugt på mange nye spillere hvoraf de fleste dog faldt helt igennem. Det betød at holdet flere gange røg langt ned i tabellen og flere trænere kom og gik i løbet af årene. Faktisk havde Manchester City hele 7 forskellige trænere gennem 1980’erne alene. Det blev ikke meget bedre da kalenderen nåede i 90’erne for selvom City fik to 5. pladser i begyndelsen af årtiet og samtidig var blandt drivkræfterne i skabelsen af Premier League i 1992 lurede katastrofen på Maine Road. I årene efter kæmpede klubben hårdt for at holde ved i den bedste engelske fodboldrække, men i 1996 måtte klubben give fortabt og tage den tunge vej ned i Championship. Her kunne man langsomt begynde at holde op igen fra bunden. Der skulle ske noget ny for Manchester United havde for længst overhalet de lyseblå og spillede nu både Champions League og kæmpede om mesterskaber med Alex Ferguson ved roret.

Det blev dog ikke engang til den genopbygning som klubbens ejere havde håbet på. Økonomien lå i ruiner og i 1998 skulle man tro at det var endegyldigt slut for Manchesterklubben da endnu en nedrykning, denne gang til den 3. bedste række, var en realitet. Man var hurtig til at udskifte bestyrelsen og ansætte en manager med streng fokus på taktik og disciplin. Det havde en voldsom effekt og allerede året efter var City igen at finde i The Championship. Her fortsatte opturen og snart var klubben igen at finde i Premier League, men det var måske gået hurtigere end klubben egentlig kunne klare, for efter kun en enkelt sæson i Premier League var det endnu engang slut med det bedste selskab. City skiftede omgående manager og efter en sæson med noget nær fuldt udbytte på pointkontoen rykkede klubben op igen efter kun en enkelt sæson i The Championship. 

Nyt stadion, gamle rivaler og penge på kontoen

Med Manchester City tilbage i den bedste række og det nyopførte City of Manchester Stadium klar så fremtiden pludselig lys ud efter over 20 år med nedture og skuffende resultater. City fik etableret sig stabilt i midten af ligaen udenfor nedrykningsfare, men også meget langt fra toppen og adgangen til Europas forjættede land. Mod slutningen af 00’erne var klubbens økonomi igen blevet ustabil og der blev endnu engang slået tvivl om klubbens muligheder for overlevelse som fodboldklub. City’s ejere reagerede prompte og satte klubben til salg med håbet om en overtagelse der kunne skabe fundament for en sikker fremtid for klubben og dens mange fans der havde været så frygteligt meget igennem i løbet af de seneste tre årtier. 

I 2008 kom den store redning i form af Abu Dhabi United Group’s køb af Manchester City. Målet var at gøre klubben til en storklub igen og give folk de fodboldoplevelser som de havde sukket efter så længe. De nye investorer handlede hurtigt og snart var ligaens transferrekord slået da ejerne lagde over 30 millioner pund på bordet for Real Madrids unge superstjerne Robinho. Indkøbet havde ikke den store effekt i den første sæson, men da der efterfølgende blev brugt mere end 800 millioner kroner på spillere som Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor og Kolo Touré begyndte der for alvor at ske noget. Klubben var ved at bide sig fast som en magtfaktor i Engelsk fodbold som den ikke havde været i mange år. Klubben endte sæsonen som nummer fem, men fik bevist at man absolut ikke kunne afskrive dem i topkampen.

Mesterskab i sidste sekund og jagten på større triumfer

I 2012 havde Manchester City en gylden chance for at vinde mesterskabet for første gang i 44 år. Alt Manchester City skulle var at vinde over Queens Park Rangers hjemme på Etihad Stadium. Presset var enormt for et nederlag eller en uafgjort ville resultere i at mesterskabet ville ende på Old Trafford i den anden ende af byen. Som kampen skrev frem viste City større og større nervøsitet i spillet og da kampen rundede de 90 minutter, var stillingen 1-2 til QPR, til trods for at de havde spillet næsten hele halvlegen i undertal. Dommeren lagde fem minutter til kampen og allerede i det første tillægsminut scorede Dzeko og troen var tilbage hos city. To minutter senere eksploderede stadion i jubel da Agüero med et fikst træk satte QPR’s forsvar og scorede til 3-2 i det der må være et af de mest utrolige comebacks i ligaens historie. Herfra fortsatte city med at være dominerende i ligaen og det blev efterfølgende til mesterskaber i 2014, 2018 og 2019.

Skal du være med når Manchester City byder op med fodbold i verdensklasse og unikke fodboldoplevelser i deres jagt på den næste titel og europæiske eventyr. Tag på en fodboldrejse til Manchester City og få det hele med, direkte på stadion.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350