Logo of Arsenal

Fodboldrejser til Arsenal

Ta' med på en fodboldrejse til Arsenal FC i byen London & omegn. Stadionet Emirates Stadium har plads til 60.260 tilskuere. Klubben ligger i den bedste engelske række kaldet Premier League. Byen London & omegn har med cirka 9 mio. indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Emirates Stadium

Våbenfabrikken der blev traditionsklub

Fodboldklubben, der i år 2021 kan fejre 135-års fødselsdag, blev grundlagt i 1886 af arbejdere på en våbenfabrik lidt øst fra Londons centrum. Klubben opstod med navnet Dial Square, men da navnet hverken knyttede en historie eller et decideret område til fodboldholdet valgte man at ændre navnet efter kun en måned. Klubbens navn blev Royal Arsenal. Senere hed klubben Woolwich Arsenal inden den flyttede tværs gennem byen fra Woolwich til Nordlondon, fik Highbury som hjemmebane og blev døbt dens nuværende navn, Arsenal FC.

I dag er det tydeligt at Arsenal er en klub med våben i historien. Tager du på en af vores fodboldrejser til Arsenal vil klubbens historie ramme dig så snart du ankommer til undergrundsstationen ”Arsenal”. Stationen er i øvrigt den eneste undergrundsstation i London der er navngivet efter en fodboldklub, og her bliver du blandt andet mødt af blomsterkummer med kanoner i. I merchandise shoppen ved stadion pryder navnet ”The Gunners” væggene og inde på selve stadion vises klubbens logo stolt frem og mest centralt heri findes netop kanonen der er blevet synonym med klubben.

Highbury – mere end et stadion

Indtil 2006 var spillede klubben sine hjemmekampe på det legendariske Arsenal Stadium, eller Highbury som det populært blev kaldt, der i løbet af næsten 100 år lagde bane til nogle af de største kampe Arsenal har spillet. Mod slutningen af 90’erne fik klubben nej til at udvide Highbury yderligere og derfor gik man i gang med planerne for at opføre et nyt stadion i Islington, kun en kilometer fra det gamle stadion. Da Highbury lukkede portene for sidste gang i sommeren 2006 blev en stor del af stadion revet ned, men det berømte ur fra Syd tribunen fik nyt liv udenfor det nye Emirates Stadium og en del af de fredede øst og vest tribuner blev reddet og bygget om til lejligheder uden at skade bygningernes eksteriør. I dag er Highbury Square bestemt et besøg værd hvis du har fulgt Arsenal i mange år for sporene efter Highbury er tydelige. Der hvor banen var er der nu en park og der er boliger hvor de historiske tribuner engang stod. Gå en tur gennem området hvis du er interesseret i klubbens historie for de fredede øst og vestvendte tribuner er på smuk vis integreret i det moderne boligbyggeri. Emirates ligger under en kilometer fra det gamle Highbury så det er kun en kort afstikker.

Det var også på Highbury at man første gang så spillere som Robert Pires, Dennis Bergkamp og Cesc Fàbregas optræde i den engelske Premier League. I dag er disse spillere blandt mange der nu kan kalde sig legender i Arsenal. Legenden over dem alle er dog franskmanden Thierry Henry der gennem hans Arsenal-karriere scorede hele 228 mål i 377 kampe. En præstation der senere betød at han fik en statue udenfor Arsenals nye stadion, Emirates stadium og det var på trods af at hans sidste ophold i Arsenal ikke blev den forventede succes.

Uret der blev Arsenal historie

”The Arsenal Clock” har været synonym med klubben siden stadionuret blev rykket fra den nordlige tribune til den sydlige på det daværende Highbury stadion i 1935. Efter flytningen af uret blev den sydlige tribune navngivet ”The Clock End” og sådan forblev det i årtier hvor urets efterhånden lange historie blev forbundet med klubbens succes og Highburys legendariske status blandt klubbens fans. Selv i EA Sports årligt udkomne FIFA-spil fik ”The Clock End” og uret altid en grundig introduktion, så man som spiller aldrig var i tvivl om at Highbury var legendarisk, og kernen i det hele var den sydlige tribune hvor uret sad højt hævet over de entusiastiske fans. ”The Clock End” var sammen med Liverpool’s ”The Kop” tribune blandt de mest elskede endetribuner i Storbritannien. 

Da Arsenal forlod Highbury stadion til fordel for det nybyggede Emirates Stadium i 2006 blev det bestemt at det ikoniske ur selvfølgelig skulle flyttes med til klubbens nye hjem. I juli måned 2006, ca. 2 måneder efter sæsonafslutningen, blev uret langsomt løftet fra Highbury’s ”Clock End” tribune og transporteret til det nærliggende Emirates Stadium. Gennem en over ni timer lang operation blev uret hejst på plads, men denne gang ikke inde på stadion, men udenfor. Grunden til at uret blev sat op udenfor stadion var at uret var for småt til at kunne ses af alle tilskuere inde på stadion som jo var meget større end Highbury. Dog havde man stor respekt for urets historie så man placerede det i retning af den gamle og ny nedrevne ”Clock End” tribune fra Highbury. Det har man gjort for at hylde urets, tribunens og Highburys lange historie som kernen i fortællingen om Arsenals vej fra arbejderklub til europæisk tophold.

Men det er selvfølgelig ikke enden for historien om Arsenals ikoniske ur. Både klub og fans blev hurtigt enige om at det kendte ur manglede inde på stadion, det var som om at historien var fraværende på det nye store stadion. Der blev arbejdet hårdt på at finde en god løsning og den blev at lave en større kopi af det klassiske stadion-ur og placere det oppe under taget så alle kunne se det under klubbens kampe.

Med forventningsfulde fans på lægterne kunne klubben den 21. august 2010 så omsider sige velkommen til den perfekte og enorme kopi af de traditionsrige ur ”The Arsenal Clock” inde på Emirates Stadium. Kampen der blev spillet på dagen, blev i øvrigt vundet af Arsenal der slog Blackpool med hele 6-0 i opgøret. Hvilket comeback til ”The Arsenal Clock”!

Besøger du Arsenal på en af vores fodboldrejser så husk at kigge op og så historien med. Der er nogle gange mere end bare fodboldoplevelser på programmet.

Den ukendte franskmand der skabte det moderne Arsenal

Det er ikke kun spillere som bliver husket af klubbens mange fans, men også nogle af klubbens trænere har en speciel plads i historien. Først førte skotske George Graham klubben frem som en magtfaktor i engelsk fodbold i perioden fra 1986 til 1995 hvor klubben foruden mesterskaber i 1989 og 1991 også talte et FA cup trofæ, et Community Shield og en Liga Cup. Inden George Graham stoppede som manager for Arsenal lykkedes det at vinde klubbens første europæiske trofæ da UEFA Cup Winners Cup trofæet blev hevet til London i 1994. 

I oktober 1996 tiltrådte en relativt ukendt fransk manager den store stilling som ansvarlig for klubbens bedste hold. Navnet var Arsène Wenger og på hans CV fremgik klubber som Nancy, Monaco og Nagoya, mens højdepunktet i hans professionelle karriere som spiller var et ophold i den franske klub Strasbourg. Wenger viste hurtigt sit værd i klubben og med adskillige triumfer i Premier League og FA cuppen i løbet af de kommende år blev Arsenal en magtfaktor, ikke kun i engelsk fodbold, men i europæisk fodbold. Wenger hentede en del spillere fra det europæiske kontinent hvoraf især de fysisk stærke franske spillere udviklede sig til at være den bærende grundstamme på holdet. Alt på trods af at Frankrig og England ikke altid har haft det bedste forhold. Wenger skabte et hold med både hurtighed og fysik og Arsenals spillestil blev kendt som offensiv og underholdende gennem de næste 15 år.

Årene der gjorde Arsenal verdenskendt

Med Arsène Wenger i spidsen bragede Arsenal frem i England. Og i 2003 nåede holdet nye højder da de franske profiler Patrick Viera, Thierry Henry og Robert Pires blev sat sammen med hollandske Dennis Bergkamp og svenske Freddie Ljungberg. Holdet formåede, ikke bare at vinde ligaen, men også at gå ubesejret gennem hele sæsonen og stimen fortsatte faktisk helt frem til oktober 2004. Engelsk fodbold faldt baglæns over Arsenals suverænitet og FA, det engelske fodboldforbund, overrakte Arsenal et helt unikt guldbelagt trofæ for deres utrolige bedrift der totalt set bestod af 49 kampe uden nederlag. Arsenal fik tildelt kælenavnet ”de uovervindelige”, men perioden varede ikke ved og triumfen i 2004 er klubbens seneste mesterskab.

De historiske triumfer og kampe udeblev dog ikke i årene der kom for spillestilen var stadig underholdende og offensiv. To år senere i foråret 2006 nåede Arsenal således finalen i Champions League for første gang og samtidig var det første gang at et hold fra London trak billet til en af fodboldens største kampe. Klubben nåede finalen efter at have slået Real Madrid, Juventus og Villareal ud. I finalen ventede selveste FC Barcelona som var svage favoritter. Arsenal måtte inkassere et nederlag på 2-1 efter at have spillet 70 minutter i undertal efter en udvisning af Jens Lehmann.

Selvom det senere hen hverken er blevet til triumfer i ligaen eller i Champions League har holdet særligt en turnering der synes at stå Arsenal på. Holdet har løftet pokalen i FA Cuppen hele fire gange siden 2010 og den seneste triumf i 2020 blev samtidig også den første for holdets nye spanske manager Mikel Arteta. Vil du opleve Arsenals jagt på tidligere tiders storhed på det imponerende Emirates Stadium, så kontakt os og udlev drømmen om at opleve klubben, på en af vores fodboldrejser til Arsenal.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening
Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening