Logo of Arsenal

Fodboldrejser til Arsenal

Ta' med på en fodboldrejse til Arsenal FC i byen London & omegn. Stadionet Emirates Stadium har plads til 60.260 tilskuere. Klubben ligger i den bedste engelske række kaldet Premier League. Byen London & omegn har med cirka 9 mio. indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Emirates Stadium

Våbenfabrikken der blev traditionsklub

Fodboldklubben, der i år 2021 kan fejre 135-års fødselsdag, blev grundlagt i 1886 af arbejdere på en våbenfabrik lidt øst fra Londons centrum. Klubben opstod med navnet Dial Square, men da navnet hverken knyttede en historie eller et decideret område til fodboldholdet valgte man at ændre navnet efter kun en måned. Klubbens navn blev Royal Arsenal. Senere hed klubben Woolwich Arsenal inden den flyttede tværs gennem byen fra Woolwich til Nordlondon, fik Highbury som hjemmebane og blev døbt dens nuværende navn, Arsenal FC.

I dag er det tydeligt at Arsenal er en klub med våben i historien. Tager du på en af vores fodboldrejser til Arsenal vil klubbens historie ramme dig så snart du ankommer til undergrundsstationen ”Arsenal”. Stationen er i øvrigt den eneste undergrundsstation i London der er navngivet efter en fodboldklub, og her bliver du blandt andet mødt af blomsterkummer med kanoner i. I merchandise shoppen ved stadion pryder navnet ”The Gunners” væggene og inde på selve stadion vises klubbens logo stolt frem og mest centralt heri findes netop kanonen der er blevet synonym med klubben.

Highbury – mere end et stadion

Indtil 2006 var spillede klubben sine hjemmekampe på det legendariske Arsenal Stadium, eller Highbury som det populært blev kaldt, der i løbet af næsten 100 år lagde bane til nogle af de største kampe Arsenal har spillet. Mod slutningen af 90’erne fik klubben nej til at udvide Highbury yderligere og derfor gik man i gang med planerne for at opføre et nyt stadion i Islington, kun en kilometer fra det gamle stadion. Da Highbury lukkede portene for sidste gang i sommeren 2006 blev en stor del af stadion revet ned, men det berømte ur fra Syd tribunen fik nyt liv udenfor det nye Emirates Stadium og en del af de fredede øst og vest tribuner blev reddet og bygget om til lejligheder uden at skade bygningernes eksteriør. I dag er Highbury Square bestemt et besøg værd hvis du har fulgt Arsenal i mange år for sporene efter Highbury er tydelige. Der hvor banen var er der nu en park og der er boliger hvor de historiske tribuner engang stod. Gå en tur gennem området hvis du er interesseret i klubbens historie for de fredede øst og vestvendte tribuner er på smuk vis integreret i det moderne boligbyggeri. Emirates ligger under en kilometer fra det gamle Highbury så det er kun en kort afstikker.

Det var også på Highbury at man første gang så spillere som Robert Pires, Dennis Bergkamp og Cesc Fàbregas optræde i den engelske Premier League. I dag er disse spillere blandt mange der nu kan kalde sig legender i Arsenal. Legenden over dem alle er dog franskmanden Thierry Henry der gennem hans Arsenal-karriere scorede hele 228 mål i 377 kampe. En præstation der senere betød at han fik en statue udenfor Arsenals nye stadion, Emirates stadium og det var på trods af at hans sidste ophold i Arsenal ikke blev den forventede succes.

Uret der blev Arsenal historie

”The Arsenal Clock” har været synonym med klubben siden stadionuret blev rykket fra den nordlige tribune til den sydlige på det daværende Highbury stadion i 1935. Efter flytningen af uret blev den sydlige tribune navngivet ”The Clock End” og sådan forblev det i årtier hvor urets efterhånden lange historie blev forbundet med klubbens succes og Highburys legendariske status blandt klubbens fans. Selv i EA Sports årligt udkomne FIFA-spil fik ”The Clock End” og uret altid en grundig introduktion, så man som spiller aldrig var i tvivl om at Highbury var legendarisk, og kernen i det hele var den sydlige tribune hvor uret sad højt hævet over de entusiastiske fans. ”The Clock End” var sammen med Liverpool’s ”The Kop” tribune blandt de mest elskede endetribuner i Storbritannien. 

Da Arsenal forlod Highbury stadion til fordel for det nybyggede Emirates Stadium i 2006 blev det bestemt at det ikoniske ur selvfølgelig skulle flyttes med til klubbens nye hjem. I juli måned 2006, ca. 2 måneder efter sæsonafslutningen, blev uret langsomt løftet fra Highbury’s ”Clock End” tribune og transporteret til det nærliggende Emirates Stadium. Gennem en over ni timer lang operation blev uret hejst på plads, men denne gang ikke inde på stadion, men udenfor. Grunden til at uret blev sat op udenfor stadion var at uret var for småt til at kunne ses af alle tilskuere inde på stadion som jo var meget større end Highbury. Dog havde man stor respekt for urets historie så man placerede det i retning af den gamle og ny nedrevne ”Clock End” tribune fra Highbury. Det har man gjort for at hylde urets, tribunens og Highburys lange historie som kernen i fortællingen om Arsenals vej fra arbejderklub til europæisk tophold.

Men det er selvfølgelig ikke enden for historien om Arsenals ikoniske ur. Både klub og fans blev hurtigt enige om at det kendte ur manglede inde på stadion, det var som om at historien var fraværende på det nye store stadion. Der blev arbejdet hårdt på at finde en god løsning og den blev at lave en større kopi af det klassiske stadion-ur og placere det oppe under taget så alle kunne

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350