Logo of Crystal Palace

Fodboldrejser til Crystal Palace

Ta' med på en fodboldrejse til Crystal Palace FC i byen London & omegn. Stadionet Selhurst Park har plads til 25.500 tilskuere. Klubben ligger i den bedste engelske række kaldet Premier League. Byen London & omegn har med cirka 9 mio. indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Selhurst Park

Nuværende turnering

Fodboldrejser til Crystal Palace, London – Crystal Palace FC

Klubben fra London’s sydlige forstæder spiller sine hjemmekampe på det næsten 100 år gamle Selhurst Park Stadium, der har en kapacitet på 25.500 tilskuere. Klubbens største rivaler er de lokale klubber Brighton & Hove Albion samt Charlton Athletic og Millwall, til disse kampe er der altid er garanti for fyldte tribuner og høj intensitet på tilskuerpladserne. Du kan kombinere din fodboldrejse til London med masser af seværdigheder, kultur, heftigt aftenliv og et væld af aktiviteter for alle aldre, året rundt, inde og ude.

Verdens ældste professionelle fodboldklub, eller?

Navnet Crystal Palace kommer fra en gigantisk glasbygning der nærmest kunne forveksles med et palads af skinnende krystaller, der i 1854 var blevet flyttet fra Hyde Park i Centrum til forstaden Crystal Palace nær Croydon. Rundt om den genopførte bygning etablerede man en park der kom til at hedde Crystal Palace park og med det enorme nye område, der med garanti ville tiltrække mange mennesker til udstillinger og messer, så kommunen sit snit til at navngive hele området Crystal Palace. Det gjorde man så og selvom bygningen blev ødelagt i en brand i en 1936 har området i bydelen Selhurst altså beholdt sit navn, Crystal Palace, som også fodboldklubben er opkaldt efter.

Fodboldklubben blev officielt grundlagt i 1905 og er dermed ikke blandt de ældste fodboldklubber i England hvor mange blev stiftet i 1870’erne og 1880’erne, men før den nuværende klub blev stiftet fandtes en anden klub med samme navn. Klubben var dog en amatørklub og der fandtes ingen forbindelse mellem den professionelle klub i dag og den gamle amatørklub. Siden da har historikere fundet forbindelser mellem den gamle klub og den nye i form af både ejerforhold og sponsorer. Desuden spillede begge klubber deres hjemmekampe på fodboldbanerne der hørte til den enorme Crystal Palace Exhibition Building som tidligere er nævnt. Opdagelserne har fået klubben til at undersøge mulighederne for at ændre klubbens officielle grundlæggelse fra 1905 til 1861, en ændring som vil gøre klubben til verdens ældste professionelle fodboldklub.

Professionel klub i nye rammer

Før den første verdenskrig brød ud blev FA Cup finalerne spillet på Crystal Palace Stadium, men ingen klubber havde hjemmebane på stadion der ellers havde fine rammer tiden taget i betragtning. Lokale virksomheder gik sammen om at genskabe den gamle amatørklub Crystal Palace som en professionel klub og i 1905 rykkede den nye professionelle klub så ind på Crystal Palace Stadium hvor de havde hjemmebane frem til begyndelsen på første verdenskrig. I forbindelse med krigen blev klubbens stadion overtaget af hæren der skulle bruge faciliteterne hvilket tvang klubben til at spille på forskellige stadions i nærområdet. Efter krigen rykkede klubben til Croydon lidt længere mod syd hvor en klub netop var blevet opløst hvorfor de kunne overtage deres stadion. Klubben spillede en årrække her før klubben besluttede at bygge Selhurst Park som har været klubbens hjemmebane siden.

Efter anden verdenskrig begyndte lidt af en fodboldrejse for den lille forstadsklub. Først måtte man tage hele turen til bunden af engelsk fodbold i form af den fjerde bedste række, men man tog også hele turen op igen. I 1962 var klubben netop rykket op i den tredje bedste række da de spillede en venskabskamp på Selhurst Park mod selveste Real Madrid som til sidst vandt kampen med cifrene 4-3. Real Madrid kampen er en af de mest historiske i klubbens historie, både fordi det var første gang at den spanske kongeklub spillede en kamp i London og fordi det heller ikke dengang var hverdag at en af verdens bedste fodboldhold lagde vejen forbi en mindre forstadsklub. I 1969 havde klubben kæmpet sig vej gennem divisionerne og var at finde i den bedste engelske fodboldliga.

90’ernes kamp for etablering i Premier League

Holdet fra Selhurst havde brugt en stor del af 70’erne og 80’erne på at fare op og ned gennem divisionerne, men mod begyndelsen af 1990’erne havde klubben fået et godt fundament og linjen var lagt mod en succesfuld periode med blandt andet angriberen Ian Wright der senere skulle blive en stjerne hos Arsenal, en anden Londonklub.

I 1990 fik Crystal Palace kæmpet dig helt frem til finalen i FA Cuppen hvor de fik hevet et 3-3 resultat hjem mod giganterne fra Manchester United, men uheldigt for den lille klub måtte de give fortabt med et 0-1 nederlag i returkampen. Succesen fortsatte dog på trods af nederlaget og allerede året efter kunne klubben fejre sin bedste ligaplacering nogensinde da det blev til en tredjeplads. Skuffelsen var dog stor da rekordplaceringen ikke gav adgang til Europa på grund af Liverpools involvering i stadionkatastrofen på Heysel stadion i Belgien nogle år tidligere.

I 1995 rykkede klubben på ny ned i den næstbedste række, men det var ikke kun derfor at klubben trak overskrifter og en delvis europæisk berømmelse til sig, nej det var derimod Eric Cantona’s legendariske flyvspark mod Crystal Palace supporteren Matthew Simmons, der flere gange i løbet af kampen havde fornærmet Manchester United stjernen. Episoden fik udelukket Matthew Simmons fra Selhurst Park for livstid, mens Cantona foruden det røde kort også måtte finde sig en voldsdom bestående af 120 timers samfundstjeneste.

Fra overlevelse til etableret Premier League mandskab

Klubben måtte tilbringe to år i den næstbedste række fra 1995 til 1997 hvor det lykkedes klubben at slå Sheffield United i playoff-finalen på Wembley, men det skulle endnu ikke være enden på klubbens fodboldrejse mellem divisionerne. Efter kun et enkelt år i Premier League måtte de endnu engang sige goddag til en tilværelse på anden klasse. Først i 2004 efter en række mørke år i bunden af the championship og økonomiske problemer lykkedes det klubben at rykke op efter en play-off sejr over West Ham. Men ak og ve, klubben røg ned igen året efter og det var mørke skyer der trak sammen over Selhurst Park hvor der ikke var mange fodboldoplevelser at hente.

Først i 2013 var klubben tilbage i Premier League efter et fravær på otte sæsoner. Glæden var stor og ligeledes var optimismen efter at klubben i de senere år havde balanceret på randen af kollaps. Klubben fra de sydlige forstæder har siden 2013 formået at holde sig i Premier og League og må efterhånden kunne betragtes som et etableret midterhold i den bedste engelske liga. Efter en kavalkade af managers fandt klubben i 2017 Roy Hodgson som efter en god tur rundt i Europa, blandt andet en tur til København som manager for F.C. København i 2000, tiltrådte stillingen som manager i klubben. Roy Hodgson er født og opvokset i Croydon så det er en mand med godt lokalkendskab der i 2021 leder spillere som Andros Townsend, Wilfried Saha, Mamadou Sakho og Christian Benteke rundt på Selhurst Park. Skal du følge Crystal Palace’s vej mod en placering i Premier Leagues øverste halvdel så tag på en fodboldrejse til London der udover fodboldoplevelser i særklasse også byder på kultur, seværdigheder og oplevelser for alle.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350