Logo of Leeds

Fodboldrejser til Leeds

Ta' med på en fodboldrejse til Leeds U i byen Leeds & omegn. Stadionet Elland Road har plads til 38.000 tilskuere. Klubben ligger i den næstbedste engelske række kaldet Championship. Byen Leeds & omegn har med cirka 800.000 indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Elland Road (Leed's fodboldstadion)

Fodboldrejser til Leeds – Leeds United FC

Leeds United er Leeds stolte fodboldflagskib der op til begyndelsen af 00’erne var kendt vidt og bredt i Europa. Herefter forsvandt klubben var europakortet og mens der internt har været masser af action i klubben, så levede den for den brede omverden, en stille tilværelse i topfodboldens skygge. Fodboldklubben spiller sine hjemmekampe på Elland Road, et stadion med plads til 38.000 tilskuere. Kombinér dine foldboldoplevelser i Leeds med nogle dage i nationalparken, Yorkshire Dales der er en af Englands smukkeste nationalparker. På den måde får du lidt af det hele med når du lægger vejen forbi byen på din fodboldrejse. Leeds er med sine omkring 800.000 indbyggere en større by der byder på en lang række aktiviteter og underholdningsmuligheder.

Grundlagt som erstatning for tvangsopløst klub

Leeds United er en forholdsvis ny klub i forhold til mange andre klubber i Englands bedste fodboldrækker. Hvor det almindeligvis er normalt at klubberne går tilbage til 1880 eller 1890’erne går historien i Leeds tilfælde kun tilbage til 1919 hvor klubben blev grundlagt kort efter afslutningen på første verdenskrig. Leeds United erstattede byens hidtidige fodboldflagskib der bar navnet Leeds City, en klub der var blevet tvangsopløst tidligere på året på grund af massive økonomiske problemer. I forhold til navngivningen af den nye klub er det uvist om ejerne kiggede lidt sydpå til Manchester for inspiration til navnet. Manchester er nemlig hjemsted for klubberne City og United så man kan fristes til at tro at de kiggede mod United da de skulle finde på det nye navn. I hvert fald har Leeds både City og United som en del af deres historie.

Don Revie der skabte eventyret om Leeds United

Klubbens bedste periode tog sin begyndelse med ansættelsen af den tidligere fodboldspiller i Leeds United, Don Revie som klubbens manager. Over de næste 13 år skulle han få en central rolle i klubbens fodboldrejse fra Nordengelsk divisionsklub til toppen af Europa. Da Revie tog over som manager i klubben lå klubben til en katastrofal nedrykning til den 3. bedste række og der var ikke udsigt til store fodboldoplevelser i det nordengelske, men en sejr i den sidste kamp sikrede klubben overlevelse. Et par år senere havde manageren fået skabt et så slagkraftigt mandskab at også oprykning til den bedste fodboldrække, 1. division blev en realitet. Herfra begyndte det at gå rigtig stærkt for allerede den følgende sæson der sluttede i 1965, var Leeds med helt fremme og resultatet var en 2. plads som klubben må have været bitre over, for det var kun med en bedre målscore at rivalerne fra Manchester United havde erobret ligatrofæet. 

Som om det ikke var hårdt nok for klubben at blive slået på målstregen af Manchester United så måtte den lille klub, der efterhånden havde fået noget respekt, også give fortabt i årets FA Cup finale hvor nederlaget lød på 1-2 til Liverpool på Wembley. Første sæson i den bedste fodboldrække og klubben havde både været snublende nær mesterskabet og stået i en FA Cup finale. Optimismen blomstrede og skuffelserne blev hurtigt afløst af sulten for at gå hele vejen og vinde trofæerne. 

Den efterfølgende sæson udviklede sig noget nær på samme måde som sæsonen tidligere i det at man endnu engang måtte se sig selv ende som nummer to i ligaen og derudover måtte erkende et samlet exit af Inter City Fairs Cup der var forløberen til den senere UEFA Cup. men klubbens fans havde for første gang været ude på fodboldrejser til kontinentet for at følge de lokale helte. Til finalen havde klubbens karismatiske træner bedt brandvæsnet i Leeds om at oversvømme banen forud for returkampen mod spanske Real Zaragoza. Det gjorde han for at forhindre de spanske teknikere i at udfolde deres spil så de fysisk stærke Leeds spillere kun få overtaget. Det blev dog ved tanken og samlet set måtte klubben erkende et semifinalenederlag til den spanske klub.

Fodboldoplevelser på det europæiske fastland

Men Leeds var overhovedet ikke færdige med at spille med musklerne for selvom det året efter kun blev til en mere beskeden 4. plads i ligaen fik klubben også spillet sig frem til Semifinalen i FA Cuppen og finalen i Inter City Fairs Cup, hvor klubbens tilhængere igen måtte ud på fodboldrejser til det europæiske fastland. I finalen mødte man overmagten i form af kroatiske Dinamo Zagreb. De enestående resultater gennem tre sæsoner havde dog ikke kastet et eneste trofæ af sig og klubbens bestyrelse besluttede at det var tid til at investere yderligere i nye spillere for at rykke klubben op på næste niveau. Det betød at der var store fodboldoplevelser i vente for klubbens fans på Elland Road. Oprustningen var dog ikke nogen succes på den nationale scene hvor klubben dog vandt ligacuppen som det første trofæ i perioden.

I Europa gik det meget bedre og igen var Leeds blandt de sidste tilbageværende hold i UEFA Cuppens forløber. Finalen blev spillet over to kampe hvor Leeds efter to tætte kampe mod ungarske Ferencvarosi kunne løfte pokalen efter en samlet sejr på 1-0. For en gang skyld blev de af klubbens fans der var taget på fodboldrejser ud i Europa belønnet med enestående fodboldoplevelser.

Efter sejren i Inter City Fairs Cup I 1968 besluttede klubbens manager at fokusere på at vinde ligaen hvor klubben havde de foregående år havde sikret sig to andenpladser og en fjerdeplads. Strategien virkede og sammen med en solid indkøbspolitik hev klubben mesterskabet hjem til Elland Road i sommeren 1969 efter en uafgjort kamp mod Liverpool på Anfield. I begyndelsen af 1970’erne fortsatte det nordengelske hold sin fremmarch og blandt de største resultater var endnu en triumf i Inter City Fairs Cup, men også i Europa Cuppen og Cup Winners Cup skabte holdet store resultater. Efter 13 år på posten som manager blev Don Revie udpeget som manager for England og en æra var forbi.

00’ernes krise og vejen tilbage til toppen

Det gik godt for klubben i slutningen af 1990’erne, men Leeds var på det tidspunkt en klub der godt kunne lide at bruge mange penge og det kunne ses i regnskabet. I begyndelsen af 00’erne havde klubben en stor gæld og det var derfor essentielt at den kvalificerede sig til Champions League for at kunne betale af på den voksende gæld. Mange spillere blev solgt og klubbens resultater blev meget svingende. Til sidst endte det med at klubben i 2004 rykkede ned i den næstbedste række. Med alle profilerne væk og et hold bestående udelukkende af spillere de kunne hente transferfrit, begyndte en kamp for overlevelse. Senere måtte klubben efter at være fratrukket vitale point tage turen ned i League One for første gang i historien.

Klubben måtte herefter bruge adskillige år på at bygge hele klubben op fra bunden og spille sig den hårde vej tilbage til toppen som de før havde været en del af. Det fodboldmæssige mirakel udeblev i hele 16 år før den tidligere så succesfulde klub var tilbage på den største scene i engelsk fodbold. Holdet vandt The Championship suverænt og er nu klar til igen at byde på fodboldoplevelser i de klassiske rammer på Elland Road. Skal du med på en fodboldrejse til Leeds?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350