Logo of Newcastle

Fodboldrejser til Newcastle

Ta' med på en fodboldrejse til Newcastle United i byen Newcastle Upon Tyne & omegn. Stadionet St. James Park har plads til intet minde end 52.305 tilskuere. Klubben ligger i den bedste engelske række kaldet Premier League. Byen Newcastle Upon Tyne & omegn har med cirka 300.000 indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

St. James' Park

Fodboldrejser til Newcastle – Newcastle United F.C.

Newcastle United har en stolt historie med underholdende og intens fodbold, der har skabt medrivende scener, på det store stadion St. James Park med en kapacitet på 52.305 tilskuere. Historisk har klubben både vundet ligaen, FA Cuppen og Charity Shield, men der er også et par europæiske triumfer gemt i historien. Når du besøger Newcastle, er det ikke kun fodboldklubben og St. James park der trækker for byen er rig på kultur, stand-up barer og det aftenliv der hører sig til som Nordenglands selvudnævnte hovedstad. Udenfor byen finder du et par skønne nationalparker i form af Northumberland på grænsen til Skotland og North Pennines der begge er perfekte destinationer for vandreture og udendørs aktiviteter.

Den underholdende fodbold og Newcastle United

At de sortstribede fra Newcastle er garant for underholdende fodbold, der giver tilskuerne store fodboldoplevelser, er ikke noget nyt. Allerede fra de spæde år efter århundredeskiftet blev klubben kendt for lynhurtigt spil op ad banen og korte præcise afleveringer. Spillestilen gjorde at Newcastle United til en magtfaktor i Engelsk fodbold og perioden i begyndelsen af 1900-tallet kastede hele tre mesterskaber af sig. Newcastle var noget nær flyvende gennem næsten 10 år hvor de dog også måtte acceptere adskillige nederlag i FA Cup finalerne. Klubben tabte således finalerne i 1905, 1906, 1908 og i 1911. Dog lykkedes det holdet at vinde finalen i 1910, men FA Cuppen var noget af et mareridt for den Nordengelske klub.

Succesen fortsatte efter første verdenskrig hvor klubben vandt endnu to FA Cup finaler og et mesterskab, det fjerde til samlingen. Der blev dog længere mellem succeserne på banen og efter 35 år i den bedste engelske fodboldrække var det i 1934 slut og klubben måtte en tur ned i 2. division. Da klubben i slutningen af 1940’erne var tilbage i den bedste række var det med fornyet håb og tro på fordoms styrke. Det resulterede i tre triumfer i FA Cuppen over en periode på kun fem år, men succesen på banen varede ikke ved og Newcastle måtte senere på ny en tur ned i den næstbedste række. Igen genopstod klubben dog ud af det rene ingenting og efter en række europæiske fodboldrejser i 1969 vandt klubben deres hidtil største internationale hæder. Det skete da de i finalen i Inter City Fairs Cup slog Budapest-klubben Ujpest over to kampe med samlet 6-2.

Nedrykning, oprykning og succes

I slutningen af 1970’erne endte byens stolthed endnu engang i 2. division og mens det ikke blev til mange fodboldrejser for klubbens fans, tegnede der sig et billede af en klub der rejste frem og tilbage mellem de engelske divisioner. Dette ophold skulle vare hele seks år, men tiden i 2. division havde givet tid til at genopbygge holdet, og da oprykningen kom i midten af 1980’erne, strøg klubben direkte ind som en topklub. De gode placeringer skyldtes delvist supertalentet Paul Gascoigne, som dog blev solgt til Tottenham i 1988. Herefter skete det som unægtelig er blevet en del af klubbens historie, endnu en nedrykning til anden division.

I 1993 rykkede klubben, med Kevin Keegan i spidsen, op i Premier League og det blev startskuddet til endnu en succesfuld periode for klubben fra Tyneside. Klubben var snublende tæt på at kunne løfte Premier League trofæet af to omgange i midt 90’erne, men med to 2. pladser blev det ved lige ved og næsten for Kevin Keegan og Newcastle United. Klubben havde også succes i Champions League hvor holdet efterhånden var blevet fast inventar, ligeledes var Newcastle fans også ofte at finde i Europas storbyer da mange tog på fodboldrejser for at vise deres support for klubben. Succesen i de sene 90’ere skyldtes i stor grad rekordindkøbet Alan Shearer der i de følgende 10 år skulle blive synonym med Newcastle United.

I Champions League blev klubben kendt for nogle fornemme resultater på hjemmebanen St. James park i Newcastle. Det imponerende stadion med plads til mere end 52.000 tilskuere dannede rammen og mange mindeværdige kampe, blandt andet sejre over F.C. Barcelona og den ukrainske mesterklub Dynamo Kiev.

Nyt årtusinde og jagten på succes

I det nye årtusinde fortsatte klubben med at være fast inventar i enten Champions League eller søsterturneringen UEFA Cuppen. Blandt andet formåede Newcastle at spille sig videre fra første gruppespil i Champions League efter at have tabt de tre første kampe. Det var ganske uhørt og første gang at et hold havde præsteret det i verdens fineste klubturnering. I Uefa Cuppen formåede klubben i 2005 at nå kvartfinalerne og det kunne man takke klubbens forrygende angribere for. Alan Shearer havde op til sæsonen fået ny angrebsmakker i form af Michael Owen der var vendt tilbage til England efter et mindre succesfuldt ophold i den spanske hovedstadsklub, Real Madrid. Året efter det fine resultat i UEFA Cuppen indstillede Alan Shearer sin aktive karriere og det var som indehaver af klubbens scoringsrekord på samlet set 206 mål.

Efter Shearers afsked røg klubben ind i en mindre succesfuld periode der bød på en række managere der kom og gik med foruroligende hast. Klubben røg også ind i økonomiske problemer og ledelsen blev kritiseret offentligt af både spillere og managere. Det hele kulminerede med endnu en nedrykning til The Championship, deres første siden oprykningen i 1993. Klubben vandt The Championship året efter og var igen en del af Premier League. Klubbens tilbagevenden blev en blandet historie, igen med flere managere på sidelinjen, og selvom klubben i tiden efter opnåede en femteplads i ligaen og en kvartfinale i Europa League, var det stadig svære tider for tynesid-klubben.

Efter en fyring af Steve McCLaren i 2016 kom stabiliteten ind i form af spanske Rafael Benitez, men han kunne ikke redde klubben fra nedrykning. Klubben skulle kun bruge en enkelt sæson i den næstbedste række før Benitez’ tropper igen var med i Premier League. Klubben opnåede efter dens tilbagevenden en række middelmådige placeringer og klubbens ejer blev beskyldt for ikke at ville bruge penge på at forbedre truppen. Rafael Benitez forlod klubben ved kontraktudløb efter at have afvist et nyt kontraktudspil.

Fremtiden for det nordengelske fodboldflagskib

Newcastle United er de seneste sæsoner sluttet i den tunge halvdel af tabellen, men i sikker afstand til nedrykningsstregen. Klubbens passionerede fans håber på en ny storhedstid med nye fodboldoplevelser, men økonomien er træng og måske på vej til at blive solgt, hvilket kan skabe grobund for ny optimisme i byen. Skal du være med på St. James Park, når det historisk underholdende Newcastle mandskab byder op til dans, så kontakt os og hør mere om mulighederne. En fodboldrejse til Newcastle betyder fodbold live på stadion, men snyd ikke dig selv for en tur ud af byen til den natur der har gjort det nordlige England til en attraktiv destination, eller en tur rundt i Newcastle, som er en af regionens ”up and coming” steder at besøge.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350