Juletilbud - reduceret pris indtil d. 24. december
Logo of FC Barcelona

Fodboldrejser til FC Barcelona

NYHED: FC Barcelona spiller - grundet en omfattende stadionrenovering - sine hjemmekampe i fodboldsæsonen 23/24 på det olympiske stadion 'Estadi Olímpic Lluís Companys'. Der er plads til beskedne 56.000 tilskuere, men med en mere intens stemning, da de mest hardcore sæsonkortholdere og medlemmer af klubben gør krav på langt størstedelen af de 56.000 billetter! Gør dig selv en tjeneste og mød op i den olympiske by i god tid før kampen og gå en tur i de smukke grønne omgivelser.

Stadion

Lluís Companys Olympic Stadium (FC Barcelona fodboldstadion)

Klubben der blev et politisk statement for en hel region

F.C. Barcelona (kendt som Barça i folkemunde) blev grundlagt tilbage i 1899 af en gruppe engelske, Schweiziske og spanske fodboldspillere bosiddende i den spanske region Catalonien. Næsten 125 år senere er klubben blevet synonym med kampen mod den spanske centralmagt i Madrid. Regionen kæmper indædt for selvstændighed og klubben er blevet en så stor del af den flere hundrede år gamle fejde at selv klubbens motto ”Més que un club” næsten er blevet et større politisk statement. Mottoet betyder mere end en klub, hvilket er en tydelig henvisning til at klubben står for langt mere end blot fodbold, den er hele regionens ansigt udadtil i kampen for selvstændighed og udfoldelsen af den regionale stolthed.

En anden ganske unik ting ved Barça er dens ejerskab. Mange af byens indbyggere bliver nemlig meldt ind i klubben som dåbsgave og dermed bliver personen altså en del af klubbens ejerkreds. Med de mange medlemmer kan man sige at klubben faktisk ejes af byen hvorfor dens forskellige præsidenter altid meget nøje må måle tilfredsheden blandt klubbens mange medlemmer når en større beslutning skal tages.

Selvom klubben bærer en politisk arv med sig, handler det selvfølgelig om fodbold og oplevelsen på stadion. Du vil oftest kun stifte bekendtskab med den politiske del når du køber en fodboldtrøje som altid bærer de catalanske farver på en eller anden måde, oftest med et lille flag syet ind i nakken. Skal du opleve den ultimative politiske og fodboldmæssige krig i Spanien skal du overvære ”El Classico”, kampen mellem F.C. Barcelona og kongeklubben fra Madrid, der er symbolet på den statslige magt over Catalonien. Den gigantiske kamp trækker fulde huse og det er ikke meget galt hvis man ser den beskrevet som den ultimative ligakamp i verden. Priserne for fodboldrejser til El Classico er høje, men oplevelsen, intensiteten på og udenfor stadion, samt rundt i byen (efter en sejr) er en utrolig oplevelse, der nok skal få skabt gåsehud hos selv de mest hårdkogte fodboldfans.

Klubbens stadion – Europas største

F.C. Barcelona hører hjemme på det enorme Camp Nou hvilket løst oversat ikke betyder andet end ”ny bane”. Det er ikke noget imponerende navn når det faktisk er verdens 4. største fodboldstadion og det største stadion der udelukkende er bygget til fodbold. Camp Nou er bygget tilbage i midten af 1950’erne og stod færdigt i 1957. F.C. Barcelona har spillet på stadion lige siden det stod færdigt, men det er også blevet brugt til intet mindre end to Champions League finaler, fem UEFA Supercup finaler og hele 21 spanske Supercup finaler. Derudover var stadion også i brug til VM i 1982 og til den olympiske fodboldturnering da OL blev afholdt i byen tilbage i 1992.

Det enorme stadion er bygget op af tre tribuner der alle følger 360 grader rundt om banen, hvilket giver en relativt intim og intens atmosfære på trods af den enorme kapacitet. Udformningen af stadion gør at du på Camp Nou kan se nogle af de mest imponerende ”tifoer” i forbindelse med de største kampe i f.eks. Champions League eller La Liga. Typisk dækker de hele stadion i catalonske farver og har et budskab omkring den stolthed som klubben giver de mange fans i byen og i regionen. Klubbens mest inkarnerede fans er desuden placeret på nederste tribuneafsnit bag ved målet til højre for hovedtribunen.

Den danske forbindelse

Klubben fra Spaniens næststørste by har en større fanklub i Danmark og det er delvist på grund af den danske forbindelse som blev grundlagt af de senere danske legender Allan Simonsen i 1979 og Michael Laudrup der var en del af klubbens første ”dream team” 10 år senere. Specielt Michael Laudrup fik en glorværdig karriere i den spanske kystby hvor han sammen med internationale legender som Ronald Koeman, Pep Guardiola, Romario og Hristo Stoichkov spredte stjernestøv over Camp Nou. Mellem 1991 og 1994 vandt klubben samtlige sæsoner ligesom at de vandt både UEFA Cup Winners Cup og Europa Cuppen i samme periode.

Der har senere været yderligere en lille håndfuld danske spillere i klubben, dog uden at det for alvor blev til succes på en af fodboldens allerstørste scener. Senest er interessen for F.C. Barcelona i Danmark naturligt nok taget til i styrke med tilføjelsen af Martin Braithwaite, der noget overraskende blev hentet til klubben i begyndelsen af 2020.

Da ”Dream Team” blev slået af pinden af den nye generation

I første halvdel af 1990’erne havde ”Dream Team” under ledelse af selveste Johan Cruyff sørget for at forkæle klubbens fans med næsten uendelige fodboldoplevelser og det virkede usandsynligt at legenderne kunne slås af pinden som det mest vindende Barça hold i nyere tid. Nok var det usandsynligt, men alt det tog var den tidligere spiller, Pep Guardiola i trænersædet og en ny gylden generation af fodboldspillere.

Inden Pep Guardiola overtog tøjlerne i F.C. Barcelona havde Frank Rijkaard fået sammensat et slagkraftigt mandskab bygget op omkring klubbens egenudviklede spillere Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi og Victor Valdés. Klubbens egne spillere fik selskab af Ronaldinho, Henrik Larsson, Samuel Eto’o, Deco og Rafael Marquez. Holdet begyndte hurtigt at vinde og kronen på Frank Rijkaards værk i Barcelona var sejren over Arsenal F.C. i Champions League finalen på Stade de France i Paris i 2008. Succesen varede dog ikke ved for Frank Rijkaard i Barcelona og i 2008 måtte han så overlade posten til førnævnte Barcelona B manager Pep Guardiola, og det skulle blive en rigtig god beslutning af klubpræsident Joan Laporta.

Med Guardiola i spidsen skete små, men betydningsfulde ændringer omkring holdet. Ud røg tidligere stjerner som Deco og Ronaldinho og den centrale midtbane med Xavi og Andrés Iniesta skulle blive central i udfoldelsen af ”tiki-taka” stilen der skulle kendetegne catalonierne i de kommende år. Samtidig kom også supertalentet Lionel Messi ind som en fast del af holdet sammen med Sergio Busquets og Gerard Pique. Holdet blev i denne periode betegnet som værende det mest talentfulde Barça-mandskab siden Johan Cruyff’s hold i begyndelsen i 1990’erne. De næste fire år skulle både cementere og slå alle tidligere rekorder i forhold til antallet af vundne trofæer.

F.C. Barcelona gik fra den ene sejr til den anden og pokalerne væltede ind i skabet til stor glæde for de mange lokale fans og for alle dem der måtte opleve verdens bedste klubhold på fodboldrejser til den spanske storby. De mange store fodboldoplevelser inkluderede blandt andet en 4-1 sejr i det års Copa del Rey finale mod Bilbao ligesom det efterfølgende også blev til en dundrende 2-6 udesejr over evighedsrivalerne fra Real Madrid. I alt tog catalonierne tre mesterskaber, 2 Copa del Rey, 3 spanske supercups, 2 Champions League, 2 europæiske supercups og 2 FIFA World Club Cup. Alt sammen på blot fire år. I 2009 blev Barcelona det første hold i historien til at vinde både liga, Champions League og pokalturnering, ligesom det samme år også blev til triumfer i både den spanske og europæiske supercup samt i FIFA World Club Cup.

Perioden fra 2008 til 2012 blev den mest succesrige i klubbens historie og de mange fodboldoplevelser gennem de fire år med den tidligere ”Dream Team” spiller i spidsen står som en historisk bedrift der endte med intet mindre end 14 trofæer. En rekord som ser ud til at blive svær at slå for fremtidens managere i klubben.

FC Barcelona i dag

Efter en periode med uro på ledelsesgangene og skiftende managere i klubben arbejder klubben hårdt på at få en ansvarlig økonomi på plads og samtidig opbygge fremtidens stjernemandskab. Genopbygningen har været undervejs i flere år, men selv om der er længere mellem trofæerne i Barcelona i øjeblikket, så har mesterskaberne i både 2018 og 2019 sammen med Copa del Rey titlerne i 2017, 2018 og 2021 sat en tyk streg under at en genopbygning i Barcelona på ingen måde er lig med lavere ambitioner.

Fodboldrejser til Barcelona er et møde med tapaskultur, fodboldpassion og en hel region der er samlet omkring en fælles passion for fodbolden. Barcelona er mere end en fodboldklub og det vil du med garanti opleve på fodboldrejser til middelhavsbyen, om det er til liga, pokal eller Champions League kampe. Pak dig selv godt ind i røde, blå og gule farver og tag med til sydlandsk fodboldfest, lange badestrande og folkeliv som i få andre europæiske byer. 

Desuden er Barcelonas omegn også værd at lægge vejen forbi. Besøg blandt andet den lille forlystelsespark Tibidabo med udsigt over byen og middelhavet eller tag lidt længere ud og besøg klosteret Montserrat som ligger smukt i et beskyttet naturreservat i bjergene et par timer fra byen. Der er kort sagt ikke andet tilbage end at byde velkommen til Barcelona, byen hvor kunst, kultur og sport i absolut verdensklasse venter lige rundt om det næste hjørne.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350