Fodboldrejser til Manchester – Manchester United F.C.
Der må være en snært af ærefrygt i spillertunnellen når Uniteds største stjerner løber på banen på ”Drømmenes Teater” som det legendariske Old Trafford Stadion, med plads til 75.957 tilskuere, kaldes. Klubben har i tidens løb vundet ligaen 20 gange, FA Cuppen 12 gange og Champions League tre gange, hvilket gør klubben til en af de mest vindende i Europa. Kombinér din foldboldrejse med nogle dage i det Nordengelske der, foruden storbyerne Manchester og Liverpool, også byder på smukke nationalparker, heftigt aftenliv og aktiviteter for alle aldre.
Sir Bobby Charlton og drømmenes teater
Manchester United og klubbens verdensberømte stadion er blevet synonym med kæmpe fodboldoplevelser og historiske bedrifter der har skaffet klubben berømmelse over hele jorden. Stedet for Triumferne har siden 1909 heddet Old Trafford, beliggende i området af samme navn. På et tidspunkt var oplevelserne på det legendariske stadion så store at Sir Bobby Charlton kaldte det ”Drømmenes Teater” og det er et navn der har hængt ved lige siden og indirekte lagt pres på klubbens spillere til at yde over niveau.
Og over niveau blev der spillet i Manchester for triumferne har regnet ned over klubben i næsten 70 år og gjort den til en af kontinentets mest vindende klubber. Skal du have en af de fodboldoplevelser der sætter sig på sjælen, skal din vej måske gå forbi Manchester og Old Trafford. Men hvor kommer klubben fra, og hvad har de opnået i dens glorværdige historie, der startede helt tilbage i 1878 under navnet ”Newton Heath LYR F.C.”
Togfabrikkens fodboldhold der blev til Manchester United
I 1878 blev klubben grundlagt af metalarbejdere hos den lokale togfabrik i udkanten af industribyen, Manchester. De første 15 år var klubben ikke meget mere end en fritidsfornøjelse for arbejderne og kampene var oftest imod andre ansatte på fabrikken eller andre hold fra andre togfabrikker i den nordlige del af landet. Det var først efter at klubben var blevet semiprofessionel i 1892 og opbygget en gæld på næsten 3.000 pund (300.000 pund i dag) at en gruppe investorer trådte til med en god portion penge mod at få afgørende indflydelse på driften. Første ændring var klubbens navn hvor sporerne efter togfabrikken røg helt ud og erstattet med det noget bedre klingende navn, Manchester United i 1902.
Som mange andre af nutidens topklubber begyndte eventyret for forbilledlig vis med oprykning til den bedste række i 1906 efterfulgt af klubbens første mesterskab i 1908 og FA Cup i 1909. Det gik godt i den vestlige del af Manchester og allerede et par år senere kunne United føje endnu et mesterskab til den portefølje der bare skulle blive større og større som årene gik. Efter sæsonen skiftede klubbens træner side og overtog tøjlerne i Manchester City, hvorfor rivaliseringen allerede var begyndende.
Herfra begyndte en lang periode uden meget held i sprøjten for holdet. I 1920’erne blev det således til nedrykning og United måtte efterfølgende spille tre sæsoner i den næstbedste række før de var tilbage i det bedste selskab. Det blev dog ikke den sidste nedrykning som klubben måtte finde sig i, i denne periode for allerede i 1931 var den gal endnu engang. Denne gang førte nedrykningen også ringe økonomi med sig og i årene frem mod 2. verdenskrig balancerede klubben på randen af kollaps. For United var det således ikke helt skidt da turneringen blev stoppet ved krigens begyndelse. På trods af krigens rædsler var det en styrket klub der kom ud på den anden side og ved roret var en af klubbens første rigtige legender på managerposten, Sir Matt Busby.
Kæft, trit og retning – Busby kommer til
Med Matt Busby’s ankomst var det samtidig et farvel til underpræsterende spillere og dårlig attitude. Der skulle styr på klubben og det fik han på rekordtid med 2. pladser tre år i træk fra 1947 til 1949. I løbet af 50’erne gav det hårde arbejde resultater i form af klubbens første mesterskab i over 40 år og den underholdende og aggressive spillestil var noget som medierne lagde mærke til. Da klubben siden vandt yderligere to mesterskaber i træk, var medierne ikke sene til at døbe holdet ”The Busby Babes” på grund af den lave gennemsnitsalder på blot 22 år. Holdet fik i 1950’erne også kæmpet sig ud i Europa hvor de som det første engelske hold deltog i Europa Cuppen i 1967. Her slog de blandt andet Anderlecht fra Belgien med hele 10-0, som stadig er klubbens største sejr i europæisk sammenhæng nogensinde.
Året efter fortsatte holdets strålende takter i Europa og forårssæsonens første Europa Cup kamp var kvartfinalen mod Røde Stjerne i Beograd, en kamp som Manchester United vandt. På vej tilbage mod Manchester måtte flyet tanke i München, men et snevejr gjorde den operation vanskelig. Piloterne måtte opgive to startforsøg da flyet simpelthen ikke kunne opnå nok hastighed til at lette fra den snefyldte startbane. Det tredje forsøg blev fatalt da flyet fortsatte ud over banens længde, pløjede gennem et hegn og et hus før de knækkede midt over og stoppede. Af de 44 ombordværende mistede 23 livet i ulykken, heriblandt otte Manchester United spillere.
Ulykken ramte klubben hårdt midt i en periode hvor klubben rådede over et af de mest talentfulde hold i fodboldhistorien. De havde i årene før vundet tre mesterskaber, de var tæt på at vinde ligaen samme år og var forsvarende vindere af Community Shield. De var også i semifinalen i Europa Cuppen for andet år i træk da ulykken indtraf. Klubbens succesfulde manager Matt Busby overlevede München-ulykken og brugte de næste 10 år på at genopbygge holdet med en ny generation af talentfulde spillere. Med Busby i spidsen nåede Manchester United at vinde mesterskabet i 1965 og 1967 samtidig med at de vandt FA Cuppen i 1963 og endelig vandt Europa Cuppen i 1968, 10 år efter ulykken. Matt Busby opsagde sin stilling som manager i klubben i 1969 efter at have vundet hele 13 trofæer.
1986 – En skotsk fodboldsensation rammer Old Trafford
I 1986 bliver en relativt ukendt manager ansat i det varme sæde hos United. Indtil da har han opnået store resultater med beskedne midler i den skotske klub Aberdeen. Hans navn var Alex Ferguson og han skulle vise sig at blive synonym med United i de næste 27 år frem. Alex Ferguson skulle i de kommende årtier bringe klubben helt frem som en af de bedste og mest berømte klubber i moderne historie. En mission der bragte store talenter og stjerner som Brian McClair, Ryan Giggs, Peter Schmeichel og David Beckham til klubben i perioden fra midt 80’erne til midt 90’erne. Et nyt stjernehold var i støbeskeen og den nye manager havde gang i noget stort i Manchester United.
Det startede dog langt fra som lyn og torden for den skotske manager og hans assistent der også var kommet til fra Aberdeen. Alex Ferguson overtog United i november 1986 efter at Ron Atkinson var blevet fyret på grund af dårlige resultater. Klubben lå på det tidspunkt nær nedrykning, men Alex Ferguson sørgede for at klubben sluttede sæsonen på 11. plads langt fra nedrykningspladserne. I 1989 var endte United igen sæsonen på en skuffende 11. plads i ligaen og den placering havde nær kostet skotten hans videre karriere i klubben. Redningen blev en sejr i FA Cuppen over Crystal Palace året efter og herefter var der ikke meget der kunne stoppe fodboldlokomotivet fra Manchester.
Førnævnte stjerner var nu kommet til og klubben var konsekvent med blandt de bedste hold i samtlige turneringer de deltog i og 1990’erne bød på hele fem mesterskaber, fire FA Cup’s, en ligacup, fem Community Shields, en UEFA Cup Winners Cup og et trofæ i UEFA Champions League. Især Champions League finalen står som en af de største triumfer i 1990’erne.
Finalen i 1999 blev spillet på det Camp Nou i Barcelona og stod mellem F.C. Bayern München og Manchester United der havde Peter Schmeichel med som sidste skanse. Turneringen havde budt på en hård vej til finalen og allerede i gruppespillet havde United mødt modstand i form af F.C. Barcelona og finalemodstanderne fra Bayern München. Gruppens sidste hold var i øvrigt danske Brøndby I.F der fik en af deres største fodboldoplevelser i det års dynamitgruppe. I knockout-kampene havde Manchester United sendt de italienske storhold Inter og Juventus ud i mørket. Optakten var dog langt fra optimal for Manchester holdet der måtte undvære midtbanedynamoerne Paul Scholes og Roy Keane. I stedet måtte United stille op med Nicky Butt og Jesper Blomqvist på midtbanen sammen med Ryan Giggs og David Beckham.
Størstedelen af de over 90.000 tilskuere til kampen var taget på en fodboldrejse til Barcelona og de skulle hurtigt blive belønnet med et mål. Efter bare seks minutter lå bolden bag Peter Schmeichel og Bayern var i front. Det var en stilling der holdt helt indtil de døende minutter hvor kampen pludselig eksploderede i et af fodboldhistoriens største og seneste comebacks. Bayern havde domineret kampen i 89 minutter, men i første minuts overtid fik Teddy Sheringham foden på en halvkikset Giggs afslutning og så var det helt lige, ud af ingenting. Et par minutter senere fik United et hjørnespark og da bolden ramte lige ned til Solskjær kunne han sætte foden på og fejre det usandsynlige comeback og klubbens første triumf i turneringen siden navneændringen til Champions League. Triumfen var blot en af i alt 38 som Alex Ferguson kunne fejre som manager for klubben.
Jagten på tidligere tiders styrke
Manchester United jagter i dag tidligere tiders styrke efter nogle år med svingende resultater og stor udskiftning på managerposten. Med Ole Gunnar Solskjær i spidsen er der nyt håb for en fremtid med flere mesterskaber og flere eventyr ude i Europa. På holdkortet er flere store profiler som Marcus Rashford, og Anthony Martial samt store talenter som bliver spændende at følge. Tag på en fodboldrejse til Manchester United og få en fodboldoplevelse ud over det sædvanlige på drømmenes teater og vær en del af de røde djævles jagt på fordoms styrke.