Logo of Tottenham

Fodboldrejser til Tottenham

Ta' med på en fodboldrejse til Tottenham Hotspur FC i byen London & omegn. Stadionet Tottenham Stadium har plads til intet minde end 62.850 tilskuere. Klubben ligger i den bedste engelske række kaldet Premier League. Byen London & omegn har med cirka 9 mio. indbyggere en masse spændende seværdigheder, attraktioner og steder at opleve.

Stadion

Tottenham Stadium

Fodboldrejser til London – Tottenham Hotspur F.C.

Efter at have spillet sine hjemmekampe på White Hart Lane i over 100 år rykkede Tottenham i 2017 ind på det nye og topmoderne Tottenham Hotspur Stadium, med plads til 62.850. Klubbens største rivaler er Arsenal og klubberne mødes i det præstigefyldte ”North London Derby” der altid fører til udsolgte tribuner og tætte kampe på banen. Du kan kombinere din foldboldrejse med nogle dage i Greater London Area der, foruden verdensberømte seværdigheder, også byder på uendelige kulturmuligheder, heftigt aftenliv og aktiviteter for alle aldre.

Nyt stadion og succes på banen

I 2017 slog klubben portene op til deres første nye stadion siden White Hart Lane i 1898. Med det nye stadion er også kommet en periode hvor Tottenham er med blandt de bedste hold i ligaen og samtidig viser sig frem på fornem vis i Europa. I 2017 opnåede klubben sin bedste placering i over 50 år og to år senere i 2019 stod Tottenham i sin første Champions League finale nogensinde. Det er med andre ord en klub i fremgang og med Jose Mourinho på trænerbænken er det spændende at se hvor langt succesen rækker. Tag med på en fodboldrejse til det nordlige London og oplev Tottenham Hotspur på det imponerende nye stadion sammen med over 62.000 andre passionerede fans.

 Tottenham er i Danmark kendt som der hvor Christian Eriksen for alvor slog igennem på den store scene som playmaker på midtbanen. I dag er han ikke længere at finde i den hvide trøje, men tronfølgeren er godt med i skikkelse af hårdtarbejdende Pierre Emile Højbjerg der har arbejdet sig ind blandt Mourinhos foretrukne. Vær med når Tottenham og Højbjerg tager imod og byder på fodboldoplevelser i den højeste kategori.

Skoledrengene der manglede en vinteraktivitet

Mange Premier League klubber blev i tidernes morgen grundlagt med et markant andet navn end det vi kender dem som i dag. Sådan er det dog ikke for Tottenham Hotspur for da klubben blev grundlagt i 1882 var det som ”Hotspur Football Club” hvor kun Tottenham er tilføjet navnet sidenhen. Tilbage i 1882 blev klubben grundlagt af en gruppe skoledrenge der egentlig ikke havde fodbold som deres primære sportsinteresse. Sporten der dengang var den primære i Tottenham lidt udenfor London var nemlig Cricket og klubben, ja den hed Hotspur Cricket Club. Den sport kunne dog ikke spilles i vintermånederne og som en ”i mangel af bedre” erstatning begyndte klubbens spillere så på fodbold for at holde formen ved lige gennem vinteren.

Allerede to år senere fik klubben tilføjet Tottenham til navnet og har dermed båret navnet Tottenham Hotspur F.C. siden. Det var også i denne periode at klubbens velkendte kælenavne Spurs og Lilywhites har deres ophav. I de første år ti år spillede klubben i forskellige lavere rangerende ligaer der mest af alt var amatørligaer med klubber tilhørende lokale firmaer og fabrikker. Taktikken blev aftalt spillerne imellem for klubben havde end ikke en manager i perioden frem til midten af 1890’erne. I år 1900 vandt klubben ”Southern League” som i dag vil svare til den 8. bedste fodboldliga i England og en liga der dengang ikke var godkendt af fodboldforbundet FA. På det tidspunkt var Tottenham Hotspur dog en godkendt klub hvilket betød at de den efterfølgende sæson kunne stille op i den præstigefyldte FA Cup turnering der allerede havde været spillet i 20 år på dette tidspunkt. I turneringen gik Tottenham hele vejen til finalen hvor storholdet Sheffield United ventede. Sheffield United var omkring århundredeskiftet blandt Englands bedste fodboldhold med et mesterskab i 1898 og FA Cup triumfer i 1899 og 1902. Tilbage til finalen i 1901 hvor finalen endte uafgjort hvorfor der skulle spilles en ny kamp. Returkampen vandt Tottenham Hotspur med 3-1 og kunne dermed sikre klubbens første store triumf i historien.

Et stadion med historie og traditioner som få andre

Tottenham Hotspur spillede i over hundrede år sine hjemmekampe på White Hart Lane i den nordlige del af Englands hovedstad, London. Gennem årene blev der skrevet mange historier på det populære stadion der havde en tilskuerrekord på over 75.000 tilskuere. Klubben var i specielt i 1960’erne og 1980’erne utroligt godt spillende på det hvide stadion i Haringey. Her opnåede man klubbens seneste mesterskab der kom i hus i 1961, men også adskillige triumfer i FA Cuppen gjorde klubben berømt, om end den ikke helt nåede samme højder som nogle af det rivaliserende topklubber. Tottenham var dog ikke en klub der på nogen måde skulle afskrives og mens de hidtidige triumfer kun havde været nationale, fik resten af Europa også kendskab til klubben fra White Hart Lane i 1960’erne. Efter en af mange triumfer i FA Cuppen ramte klubben UEFA Cup Winners Cup som den vandt i 1963 med en knusende 5-1 sejr over spanske Atletico Madrid i Rotterdam. Herfra var det velkommen i spotlyset til Tottenham Hotspur der gav folk uforglemmelige fodboldoplevelser på White Hart Lane.

I 1970’erne nåede klubben ikke succeser som i de jubelrige 60’ere, men klubben fortsatte med at imponere overfor de europæiske klubber og i semifinalen i den første UEFA Cup i historien blev selveste A.C. Milan sendt hjem fra White Hart Lane med et nederlag i bagagen. Finalen i UEFA Cuppen blev i de fleste sæsoner gennemført efter ”bedst af to” princippet hvilket betød at holdene mødte hinanden ude og hjemme før vinderen var fundet. Samlet slog Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers med 3-2 og kunne løfte pokalen i den nye turnering hjemme på White Hart Lane.

I 1980’erne fortsatte succesen for de hvidklædte fra London og yderligere en UEFA Cup titel kunne føjes til bogen over Tottenham triumfer. Finalekampene mod belgiske Anderlecht havde desuden Danmarks senere træner, Morten Olsen i en central rolle. Han scorede for Anderlecht i den første kamp der endte 1-1, men samtidig brændte han det første straffe i returkampen der også var endt 1-1. Ultimativt var det med til at sørge for at Tottenham Hotspur endnu engang kunne løfte en pokal i fodboldens næstbedste europæiske turnering, men det blev også den foreløbig sidste gang at de hvidblusede fik den ære. Ultimativt nåede klubben et nationalt højdepunkt da de i 1991 blev det første hold der vandt FA Cuppen otte gange. Finalekampen på Wembley vandt Tottenham, med blandt andet Gary Lineker og Paul Gascoigne i startopstillingen, 2-1 over Nottingham Forest foran 80.000 tilskuere. Herefter så Tottenham en stor sportslig nedgang, men også økonomien var under pres, da White Hart Lane’s tilskuerkapacitet blev reduceret kraftigt som følge af forbuddet imod ståpladser. Kapaciteten var dermed nede på lidt over 36.000 hvilket var lavere end samtlige konkurrenter.

Nye tider store spillere og en dansk fodboldoplevelse

Det tog lang tid for Tottenham at genetablere sig i den øverste del af tabellen efter de mange sløve år i 90’erne og 00’erne, hvor det kun blev til periodisk godt spil og et to triumfer i Ligacuppen, den lille af landets to pokalturneringer. Der begyndte dog at ske noget da Harry Redknapp, der som ungdomsspiller havde repræsenteret klubben mange år tidligere, indtog det varme sæde på White Hart Lane i 2008 hvorefter spillet langsomt blev forbedret. Klubben sluttede 00’erne med placeringer som henholdsvis nr. 11 og 8 i tabellen. Redknapp fik for alvor sat skik på holdet der inkluderede spillere som Gareth Bale og Luka Modric, begge med enormt udviklingspotentiale. Klubben endte i top seks i langt de fleste sæsoner i 10’ernes første år. 

I 2013 blev danske Christian Eriksen hentet til klubben fra Ajax Amsterdam og her skulle han i løbet af de næste syv år være en bærende kraft i forsøget på at etablere sig som den storklub klubben altid har stræbet efter at være. Eriksen blev allerede kåret til årets spiller i Tottenham i 2014.

2014 var også året hvor klubbens mest succesrige træner i nyere tid tiltrådte stillingen. Navnet var Mauricio Pochettino og han skulle sørge for at klubben kom nærmere nogle af fodboldens største triumfer i årene frem til hans fyring i 2019. I 2016 sluttede Tottenham sæsonen på en fornem 3. plads foran blandt andre Manchester United, Manchester City, Chelsea og Liverpool. Året efter bød på endnu en fornem placering da klubben endte som nummer to efter Chelsea, men med et pointantal der ville have gjort dem mestre med en margin på fem points sæsonen før. Der var håb for fremtiden og klubbens fans var håbefulde omkring store fodboldoplevelser med holdet i fremtiden.

Selvom holdet i 2018 endte sæsonen som nummer tre skulle året alligevel blive noget specielt da klubben avancerede fra Champions League gruppe B sammen med F.C. Barcelona. Efterfølgende rundbarberede Tottenham Hotspur Dortmund i den først knockout runde for efterfølgende at slå Manchester City ud i et medrivende 4-4 drama. Sidste hurdle var Ajax hvor Tottenham i de døende sekunder scorede det mål der sendte dem i deres første Champions League finale som skulle foregå i den spanske hovedstad, Madrid.

I finalen måtte Tottenham dog give fortabt mod et velspillende Liverpool hold der var bedre på dagen, men Tottenham var nu for alvor blevet en Europæisk magtfaktor og Christian Eriksen havde bevist at han var klar til en af kontinentets største klubber. Den efterfølgende sæson begyndte dog langt fra som håbet og manager Mauricio Pochettino blev fyret efter en række dårlige resultater. Efterfølgende overtog den kendte og berygtede portugiser, Jose Mourinho trænersædet og mens en dansker forlod klubben, kom en anden til og et nyt Tottenham-kapitel kunne begynde på det topmoderne Tottenham Hotspur Stadium. Skal du have en fodboldoplevelse med Tottenham i centrum og skal du være en del af klubbens fortsatte jagt på trofæerne? Så tag med på en fodboldrejse til det nordlige London.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350